тенджери купи онлайн

Как да изберем тенджера

67 0

Качествената тенджера е вторият по важност съд в кухнята след тигана. Тя е дълбок домакински съд с плоско дъно, с две дръжки и капак, който служи за варене на супи или приготвяне на ястия със сос. Най-често се изработва от метал – чугун, алуминий, стомана или мед, но има и такива изработени от термоустойчиво стъкло или керамика.

Тенджерата е задължителен съд за всяка кухня и понякога при липса на тиган, може да бъде негов компромисен заместник. Ако желаете тенджерата да ви служи дълго и безпроблемно, избирайте внимателно и отделете повече пари за покупка на наистина качествен съд. На пазара се предлага огромно разнообразие на тенджери – големи и малки, плитки и дълбоки, чугунени, алуминиеви (с незалепващо покритие) или от неръждаема стомана. Как сред тях да откриете тази, която ви е необходима и как да разпознаете най-качествените? Ето основните критерии:

ДИАМЕТЪР
Най-важното е диаметърът на съда да отговаря на диаметъра на котлона, на който ще го използвате. Ако дъното излиза извън него, ястието ще завира по-бавно и ще харчите много повече електричество. При обратният вариант – когато тенджерата е по-малка от източника на топлина, дръжките ѝ ще се нагряват (ако котлонът не е индукционен) и може да се стигне до неприятни инциденти.

ВМЕСТИМОСТ
Ако купувате тенджера за първи път и не сте сигурни кой е най-подходящият ѝ капацитет/вместимост, можете да съобрзите избора си с броя на членовете на вашето семейство или с броя хора, за които най-често ще приготвяте храна. Този подход има своите условности, но е относително най-добрият. Експертите в кулинарията и производителите на съдове за готвене, препоръчват следните размери:

Тенджери с вместимост 4-5 литра – подходящи за приготвяне на ястия за двама до трима души
Тенджери с вместимост 5–7 литра – това е един от най-разпространените размер тенджера. Подходящи са за трима до пет души
Тенжери с вместимост 7.5–10 литра – това е идеалният размер, ако имате голямо семейство или сте почитатели на домашно приготвената храна
Тенджери с вместимост над 10 литра – подходящи са за използване в професионалната сфера, но са и отличен избор в случай, че очаквате повечко гости

ТЕГЛО
Според професионалистите, добрият съд (в т. ч. и тенджерата) трябва да бъде тежък, за да бъде устойчива и да разпределя топлината равномерно. Ако ви е трудно да прецените, спокойно можете да се ориентирате по цената. Колкото по-тежка е тенджерата, толкова е по-скъпа, но и толкова повече години ще ви служи. Леките тенджери с тънки стени лесно се деформират, а храната в тях е възможно да загори.

МАТЕРИАЛ И ПОКРИТИЕ
Някои професионалисти препоръчват и използват тенджери от мед заради високата топлопроводимост на метала, но всички добре знаем, че медта лесно се окислява и по повърхността се образува патина. Освен това, съдовете от мед са и относително по-скъпи. Други експерти пък препоръчват тенджерите от неръждаема стомана, защото стоманата е сплав, която не влиза във взаимодействие с други вещества и храната приготвена в такъв съд е безопасна за човешкото здраве. Храната в тях обаче понякога загаря, а измиването им след това изисква доста усилия. Този недостатък обаче, до голяма степен е избегнат при тенджерите от стомана с двуслойно или многослойно дъно (популярно като двойно дъно). Съдовете от стомана на практика са вечни, но при тях съществува риск (дори и много малък) от загаряне на храната.
Предвид предимствата и недостатъците на медните и стоманените тенджери, като безкомпромисна тяхна алтернатива се наложиха тези от лят алуминий с многослойно дъно (сандвич от стомана и алуминий) и с незалепващо покритие. Този вид тенджери имат отлична топлопроводимост, дебели стени, дъно което не се деформира с времето, а храната приготвена в тях никога не залепва и не загаря. При тях са елиминирани недостатъците на останалите видове и същевременно са запазени най-добрите им качества.

За привържениците на здравословното готвене и хранене (или за тези, които са придирчиви и не вярват, че металните съдове са безвредни), единствената алтернатива са тенджерите изработени от керамика. Те са изработени от естествени материали, а при някои брандове, дори оцветителите/боите са добити от природата и съдовете са 100% натурални. Освен абсолютно безвредни, керамичните съдове са изключително атрактивни, а със своят специфичен топлинен капацитет са без алтернатива при приготвянето на ястия, които изискват бавно и продължително готвене.

ДРУГИ КРИТЕРИИ И СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ТЕНДЖЕРИ
Купете тенджера, която е подходяща за повечето видове котлони – газови, керамични, индукционни или с плоча. В тенджерите с многослойно дъно храната загаря изключително рядко, дори и да нямат незалепващо покритие. Добре е да има капак, който да бъде термоустойчив (метален или от закалено стъкло), за да не се деформира или уврежда при употреба. Предимството на прозрачния капак е, че можете да следите приготвянето на храната. За тенджерите и другите видове съдове, които не са окомплектовани с капак, в секция КАПАЦИ И АКСЕСОАРИ, предлагаме капаци с различни форми и размери.

Какви ще са материалът и размерът на Вашата тенджера, е въпрос на личен избор, но ако той е правилен, ще се сдобиете със съд, който ще ви служи безпроблемно дълги години.

Related Post

Кош за отпадъци | be4home.com

Великолепната петорка

Posted by - януари 24, 2023 0
Казват, че кухнята е душата на дома. Тук започваме деня си с чаша ароматно кафе. Тук прекарваме нашите кулинарни експерименти,…
Английска бира

История на английската бира.

Posted by - юни 16, 2021 0
В историята на английската бира името „Крал на таласъмите“ ( Goblin king) произлиза от легенда. Бирата е известна за първи…

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *