Луксозната нощ на сън е променила значението си няколко пъти през последните 1000 години. Спалното бельо от памук е претърпяло различни промени, което е довело до днешния свят на изкуствените възглавници и олекотени завивки. Но модерната версия на луксозно спално бельо има много различен произход.

Спалното бельо, което е съществувало преди 1000 години, се е състояло от слама, кожи от животни, листа или каквото и да било, което може да се намери, за да омекоти зоната, където човек е спал. След това, с напредването на Средновековието, матраците започват да се популяризират. Тези матраци са били пълни с вълна, пера или коса. На върха на матрака е имало животинска кожа, която има за цел да стопли хората, докато спят.

През 12 век започват да се появяват дървени рамки за легло. Сгъваемите легла също са били популярен избор и служели за две цели. През деня сгъваемото легло представлява диван, покрит с коприна и кожа. През нощта се превъръща в легло, покрито с фин лен, покрито с бяла коприна.

Придвижвайки се към 14 век, висшата класа започва да обзавежда домовете си с луксозни легла, украсени с завеси от пищни материали, като кадифе, коприна и дори златен плат. Леглата с перушина и леглата с четири стълба също стават популярни предмети през 14 век.

Великолепни легла

Към 15-ти век размерите на леглата са се увеличили до около 3 x 4 метра, а матраците му са пълнени със слама, пера или грахови шушулки. „Великолепни легла” се появяват през 17 век и първоначално са били ограничени до богатите и привилегированите. Луи XIV притежава „Великолепно легло“, което включва богати бродерии, завързани с перли, докато фигурите били бродирани на сребърен и златен фон.

Едно забележително легло от Версай всъщност има странични завеси, избродирани с „Триумфа на Венера“ на пурпурен кадифен фон. Използвано е обаче толкова много злато, че кадифето почти не се вижда.

През 18-ти век практичността и луксът се сближават. Това е времето, когато Германия за първи път представя декоративната възглавница от пера. Междувременно популярността на железните легла нараства, тъй като те смекчават заплахата от различните дървеници, които биха се скрили в дървените легла.

Модерно луксозно спално бельо

Едва преди около 150 години луксозното спално бельо се появява за първи път при северните италианци. През 20-ти век луксозното спално бельо се превърна в голяма част от това, което е днес, като пухови одеяла, луксозни завивки и множество различни тъкани. Богатите и известни също са бързо погълнати от идеята за луксозно спално бельо.

Преди около 20 години хотел Westin се фокусира върху важността на съня, когато отсядате в хотел. Това накара Westin да направи съня по-приятен за своите гости, тъй като въведе „Небесното легло“. Това е важно, защото дава възможност на милиони хора да започнат да оценяват финото спално бельо.

Луксозното спално бельо вече може да бъде ваше с просто натискане на бутон. Smartliving.bg предлага изискано спално бельо, униклани завивки, одеала за и много други.